Piet Alberse (85) voelt zich niet thuis meer in zijn flat in Den Haag. Dat komt volgens hem door ‘al die buitenlanders’.

Kleinzoon Floris Alberse (23) vindt het vervelend dat opa verder geïsoleerd raakt in zijn eigen stad en zoekt uit waar het gevoel van zijn grootvader vandaan komt. En wat moet er gebeuren zodat opa zich weer prettig voelt in zijn stad?

 

‘Daardoor voel ik me nou geplaagd,’ zegt Piet boos als hij een vrouw met hoofddoek ziet. ‘Ze denken dat ze hier alles kunnen maken!’ Floris daagt zijn opa uit om het gesprek aan te gaan met zijn buitenlandse buren. Maar daar wil grootvader absoluut niets van weten.

 

De kleinzoon besluit een maatschappelijk werker in te schakelen. Op het moment dat hij niets voor opa blijkt te kunnen doen, presenteren de woningbouwcorporatie en de gemeente Den Haag een groots plan. Uiteindelijk ligt de oplossing voor Piet dichter bij huis dan gedacht.

Credits
HollandDoc Radio (NTR/VPRO)
Idee en regie: Floris Alberse
Eindredactie: Willem Davids
Techniek: Arno Peeters
Presentatie: Vincent Bijlo

Zondag 9 januari 2011, 21.00 uur op Radio 1

Aandacht in de media

Televisie-interview bij Tijd voor Max op Nederland 2

Interview in de Volkskrant

Radio-interview met opa bij Twee Dingen op Radio 1

Interview in het AD/Haagsche Courant

Radio-interview bij Spijkers met Koppen op Radio 2

 

Nominaties en prijs

De Prix Europa nomineerde De flat van mijn opa (vertaald in My grandfather’s appartment) voor de internationale mediaprijs. De documentaire sleepte ook een nominatie in de wacht bij het International Feature Conference. De flat van mijn opa won de NTR Radioprijs 2011.