De Nederlands-Surinaamse Zawdie (25) voelt zich nog steeds niet thuis in Nederland. Hij woont hier sinds de kleuterklas, spreekt perfect Nederlands en werkt als docent op een mbo-school. ‘Maar nog steeds behandelen mensen me als buitenlander. Dat doet pijn.’ Zondag 31 maart zond HollandDoc Radio de documentaire uit op Radio 1. Beluister de documentaire nu online.

 

Journalist Floris Alberse is bevriend met Zawdie en vindt het vervelend dat Zawdie zich geïsoleerd voelt. Hij zoekt uit waar het gevoel van zijn kameraad vandaan komt. En wat moet er gebeuren zodat Zawdie zich eindelijk gaat thuisvoelen in het land dat ook van hem is?

De politie pakt Zawdie op als hij een t-shirt wil aantrekken met de tekst ‘Zwarte Piet is racisme’. In de politiecel gaat Zawdie nog meer twijfelen aan de vraag of hij wel thuis hoort in Nederland. Als daarna zijn ouders plotseling terug verhuizen naar Suriname, is Zawdie er klaar mee.

Samen met Floris gaat Zawdie op zoek naar een oplossing. Zawdie praat over zijn probleem met een bevriende psychiater en voert een uitgebreid gesprek met zijn Nederlands-Iraanse vriendin. Uiteindelijk spreekt Zawdie er voor het eerst over met zijn vader.

Door dat gesprek begrijpt hij opeens waar zijn gevoel vandaan komt. Daarna vertrekt Zawdie samen met zijn vriendin en met Floris naar Suriname. Vindt hij de oplossing daar?

{image:533}

Zawdie in het Surinaamse binnenland

 

De zwarte in het witte land, een documentaire van Floris Alberse voor de NTR.

Uitzending: zondag 31 maart 2013, 21.02 uur

Programma: HollandDoc Radio (NTR/VPRO/KRO) op Radio 1

Idee en regie: Floris Alberse

Eindredactie: Willem Davids

Techniek: Alfred Koster

Lengte: 38 minuten

De zwarte in het witte land is een documentaire van de NTR. Het project is zonder enige inhoudelijke inmenging financieel gesteund door het Postcode Loterij Fonds van Free Press Unlimited.

 

De VPRO Gids publiceerde een artikel over de documentaire.

 

{image:532}

Zawdie in de Amsterdamse wijk Osdorp waar hij opgroeide