IK HOOR ALLES – VINCENT BIJLO
Een documentaire van Floris Alberse

De blinde cabaretier Vincent Bijlo ‘ziet’ de wereld in geluiden. Maar nu zijn gehoor verslechtert, neemt zijn wereld nieuwe vormen aan. Een intrigerende oriëntatie op verandering, waarneming en creativiteit aan de hand van het dagelijks leven van een veelzijdig artiest.

Documentairemaker Floris Alberse volgde Vincent Bijlo 3,5 jaar voor het Uur van de Wolf van de NTR op NPO 2.

VERHAAL

‘Een aanrader.’
Hans Beerekamp, recensent NRC Handelsblad

‘Intrigerend’, ‘prachtige scènes’ en ‘ontroerende momenten’.
Hannah Bervoets, recensent de Volkskrant

Wanneer Vincent Bijlo (1965) een theaterzaal betreedt, hoort hij of de gordijnen open of dicht zijn. Zijn voeten verkennen voorzichtig het podium, zijn vingers weten moeiteloos de weg op de klaarstaande vleugel. Bijlo – cabaretier en columnist, Feyenoord aanhanger en theatermaker – is sinds zijn geboorte blind. ‘Mijn beelden zijn geluiden’ zegt hij zelf. Maar nu zijn gehoor verslechtert, neemt zijn wereld nieuwe vormen aan.

Doolhof

Documentairemaker Floris Alberse volgt in observerende stijl hoe Bijlo met die veranderingen omgaat. Hoe Bijlo de wereld waarneemt; hoe die zijn fantasie prikkelt; zich een weg baant door het doolhof in zijn hoofd; wat hij vervolgens terug de wereld in stuurt. Bijlo is een menselijke zender-ontvanger.

Hij wordt daarbij geplaagd door storende tonen in zijn hoofd. Maar zelfs de tinnitus prikkelt zijn verbeelding: Bijlo hoort er ‘minimal music’ in, of een passerende veerboot voor het slapen gaan.

Muziek

De camera blijft vaak dicht bij Bijlo wanneer hij thuis door de keuken scharrelt, aan het werk is in zijn studio in de tuin, tijdens optredens, onderweg, bij een voetbalwedstrijd, of wanneer hij muziek maakt samen met zijn ziende vrouw Mariska Reijmerink.

We zien Bijlo aan de afhaalkip bij zijn eveneens blinde broer Marcel, luisterend naar zelfgemaakte geluidsopnamen van treinen die nooit hetzelfde klinken: de een heeft een vastzittend wiel, de ander zwoegt een Luxemburgse heuvel op.

Strijdbaar en humoristisch

Het oor van Bijlo maakt ons ervan bewust op hoeveel verschillende manieren we de wereld kunnen waarnemen. Zijn verslechterende gehoor benadert hij praktisch, strijdbaar en met humor. Hoewel zijn gezicht weinig emotie verraadt, klinkt in zijn liederen door hoe de verandering van zijn wereldbeeld hem raakt.

Een intrigerende oriëntatie op verandering, waarneming en creativiteit aan de hand van het dagelijks leven van een veelzijdig artiest.

Vincent Bijlo en zijn broer Marcel

Vincent Bijlo met radioverslaggevers bij Feyenoord

Mariska Reijmerink, vrouw van Vincent Bijlo

VERTONINGEN

Première

Het Nederlands Film Festival selecteerde Ik hoor alles – Vincent Bijlo, waarmee de première plaatsvond tijdens het festival in Utrecht. Er waren meerdere vertoningen op het Nederlands Film Festival.

Uitzending op 12 oktober

NPO2 zond ‘Ik hoor alles – Vincent Bijlo’ uit bij Het Uur van de Wolf van de NTR. Bekijk en beluister de documentaire door hieronder te klikken.

MAKERS

Regie & scenario: Floris Alberse

Camera: Peter Brugman nsc, Peter Lataster, Herke Brugman
Geluid: Gertjan Miedema, Victor Dekker, Boyke Bruinhard

Montage: Saskia Kievits
Geluidsontwerp: Tom Bijnen
Montage assistent: Niels Koopman

Regiecoach: Petra Lataster-Czisch
Creatief producent ontwikkeling: Suzanne van Voorst
Kleurcorrectie: Michiel Rummens
Grafische vormgeving:
Susanne Keilhack

Productieleiding: Anneke Uitendaal, Anne Blom, Judith van den Berg
Productie-assistent: Charlotte Pas
Productiecoördinatie NTR: Astrid Prickaerts
Uitvoerend producent: Jorinde Sorée

Producent: Carolijn Borgdorff
Eindredacteur NTR: Oscar van der Kroon

Producent: Moondocs
Omroep: NTR
Programma: Het Uur van de Wolf

Ik hoor alles - Vincent Bijlo - Een film van Floris Alberse

Met dank aan:
The Rossettis, The Vouchers, Heleen Bijlo, Marcel Bijlo, Esther Bijlo en Charley van Wijngaarden, Afief Aldoubosh, Konrad Koselleck Big Band en Ellen ten Damme, Jurjen Alkema, Eelco Vellema, Kiki Heslenfeld, Roel Coppelmans, Bert Bruggeman, Paul Westerman, Paul Kop, Paul Hoogstraten, Corné de Man, OPCI, Linda Renfrum, Jan de Laat en Anita de Vree.

Stadsschouwburg Utrecht, Theater De Stoep Spijkenisse, Theater Het Oude Raadhuis Hoofddorp, Talkshow PAUW, RTV Rijnmond, Koor Grenzeloos, GroenLinks Wijk bij Duurstede, Maand van de Geschiedenis, Dick Bakker, Roy Lewis, Jeroen Wielaert, Tessa Dooper, Frans Doldersum, Samuel Sanches.

Beatrijs Haverkamp, Ireen van Ditshuyzen, Wouter Boekweit, Femmy Wolthuis, Rinse Derksen, Kees-Jan de Jong, Jael Bootsma, Hans en Marijke Alberse, Hans de la Parra, Wim Berings, Peter Delpeut, Ingeborg Beugel, Patrick Lodiers, Suzanne Raes, Anton de Goede, Ottoline Rijks, Karin Schagen, Michiel Boesveldt, Henk Bas, Elzemieke Gielen, Willem Bunjes, Judith Barneveld, Matthijs van den Heuvel, Marlijn Koers, Tessa Bouwmeester, Felien Verschuur.

Deze productie is een coproductie met NTR en kwam tot stand met steun van Mediafonds.

Over documentairemaker Floris Alberse

Floris Alberse (1987) is documentairemaker voor de VPRO en NTR. In zijn documentaires nodigt hij kijkers en luisteraars uit om te reflecteren op hun leven, door verhalen te vertellen van bijzondere mensen die bijzondere ontwikkelingen doormaken. Eerder maakte Alberse prijswinnende radiodocumentaires (onder meer de NTR Radioprijs en nominaties voor de Prix Europa en Prix Italia).

Naast zijn documentaires werkt Alberse met verhalen in organisaties. Als procesbegeleider en coach traint hij leiders en professionals in de vragen: ‘Wie ben ik en wat staat me te doen? En waar staan wij als team of organisatie voor?’ Alberse studeerde af in de (arbeid- en organisatie)sociologie en journalistiek aan de Universiteit van Amsterdam en volgt een 3-jarige training- en coachingsopleiding bij Phoenix Opleidingen.

IN DE MEDIA

  • NPO Radio 1: De NieuwsBV
    Vincent Bijlo, Mariska Reijmerink en Floris Alberse zijn te gast bij de NieuwsBV op NPO Radio 1 om te vertellen over het verhaal en het maakproces van de documentaire.
Klik knop Bewerken om deze code te veranderen.

CONTACT

Contact met producent
Moondocs
Kloveniersburgwal 131-D
1011 KD Amsterdam
+31 20 218 47 00

Contact met documentairemaker
Floris Alberse
floris @ florisalberse. nl

Klik knop Bewerken om deze code te veranderen.